26-04-2024
The Grand Tarabya
Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu kapsamında, Türkiye için öneri niteliğinde Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) yol haritası oluşturmak üzere konu uzmanları ile yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirilmiştir.
26 Nisan 2024 tarihinde The Grand Tarabya'da gerçekleşen “SAF Harmanlama ve Üretim Stratejilerinin Geliştirilmesi: Kısa ve Uzun Vadeli Hedefler: Sektörel Perspektif” başlıklı yuvarlak masa toplantısı, platformun SAF yol haritasını oluşturmayı amaçlayan toplantı serisinin ikincisi olarak gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen toplantıda, SAF üretim ve kullanım süreçleri değerlendirilmiş; sektördeki paydaşlar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve sektör ihtiyaçlarının belirlenmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Katılımcılar
Boeing Türkiye
İstanbul Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi
Türk Hava Yolları
Pegasus Havayolları
General Electric
SOCAR Türkiye
İstanbul Havalimanı
TFS Akaryakıt Hizmetleri A.Ş.
Turkish Technic
Petrol Ofisi
TAV Havalimanları
POTAS Akdeniz Akaryakıt Dağıtım A.Ş.
Tüpraş
Toplantı, Platform Koordinatörü Prof. Dr. Hülya Cebeci’nin açılış konuşmasının ardından, platformun kurucu üyeleri THY ve Boeing Türkiye temsilcilerinin SAF ve platform çalışmaları hakkında perspektiflerini paylaştıkları sunumlarla devam etmiştir. Sunumların ardından iki soru-cevap oturumu gerçekleştirilmiş ve toplantı tamamlanmıştır. Açılış konuşmasında Prof. Dr. Hülya Cebeci kısaca platformu tanıtmış, bugüne kadar yapılan etkinliklerden kesitler sunmuştur. Ayrıca, SAF yol haritasına dair dünyadaki diğer örneklerden bazı önemli başlıkları paylaşmıştır. Dünyada bölgesel ve ulusal düzeyde uygulanan regülasyonlar ile geleceğe yönelik perspektiflere dair bir özet sunmuştur. Türkiye’nin SAF konusundaki durumuna dair aydınlatıcı bir ek belge niteliği taşıyan “Türkiye'de Enerji Tarımına Genel Bir Bakış” taslak raporu hakkında bulgulardan da bahsetmiştir. Böylece, platformun misyonları arasında yer alan SAF yol haritasının oluşturulmasına yönelik olarak, küresel ölçekteki örnek raporlar ışığında regülasyonlar, uygulamalar ve ham maddeler hakkında bilgi verilmiş; Türkiye’nin tarımsal enerji potansiyeline dair ön araştırma sonuçları da katılımcılarla paylaşılmıştır.